Inmiddels staat 5 december, en daarmee ook pakjesavond, weer voor de deur. Vaak gaat dit Sinterklaasfeest gepaard met veel lekkernijen, een bezoek van de Sint en zijn pieten en een hele berg met cadeautjes. Of is jullie familie meer van het lootjes trekken en surprises maken? Soms is het gewoon tijd voor nieuwe tradities, daarom komen wij met alternatieve manieren om Sinterklaas te vieren. Zeg maar dag Sinterklaasje en dag tegen surprises, gedichten en hard gebonk op de deur.

Speel je lievelingsspel en win een cadeau

Op gure, donkere winteravonden is het altijd erg gezellig om spelletjes te spelen met familie en vrienden. Zeker met een grote en fanatieke groep is het altijd een succes. Speel daarom je favoriete spel op pakjesavond. Verzin allerlei extra regels voor het spel, zodat er cadeautjes verdiend kunnen worden. Bijvoorbeeld als je op ‘vakje 8’ komt, mag je een cadeautje van de stapel uitkiezen. Bij ‘vakje 22’ moet je al je verzamelde cadeaus afgeven aan de persoon die links van je zit. Een spannende en uitdagende manier voor zowel jong als oud om je cadeaus bij elkaar te verzamelen.

 

Levensgroot Mens Erger Je Niet

Mens Erger Je Niet, wie kent het niet? Je weet wel, dat spelletje waarbij je zus of broer alle pionnen van het bord wegveegde omdat hij of zij aan de verliezende hand was; dit spel maakte veel in de mens los. Daarom is het extra leuk om dit spel te spelen op pakjesavond, maar dan op een levensechte manier. Maak op een groot kleed of zeil een parcours met gekleurde vakjes. Met een dobbelsteen bepaal je het aantal stappen dat je mag lopen. Kom je bijvoorbeeld uit op een roze vakje dan moet je een opdracht uitvoeren, zoals een (Sinterklaas) liedje zingen. Stap je op een groen vakje dan krijg je een vraag over Sinterklaas of over je familie (hoe oud is oma?). Heb je de vraag goed of de opdracht naar behoren uitgevoerd, dan mag je een cadeautje pakken. Het winnende team mag de resterende cadeautjes hebben. Zorg ervoor dat tijdens het spel alle cadeautjes ingepakt blijven zodat er geen ruzie kan ontstaan over wie wat wil hebben.

 

Lekkernijen voor de smulpapen en lekkerbekken

Sinterklaas hoeft niet gepaard te gaan met een berg cadeautjes. Wanneer je pakjesavond met vrienden viert, kun je er ook gewoon één groot smulfestijn van maken. Zorg voor lekkere dingen als chocolade kruidnoten, zelfgemaakte, nog warme gevulde speculaas, warme chocolademelk met slagroom en een boterletter. Om het helemaal af te maken, breng je natuurlijk een overheerlijke taart in de vorm van Zwarte Piet of de Sint mee. Deze taart is ook leuk om samen met de kinderen te maken en te versieren.

 

Maak een gedicht 2.0

Het Sinterklaasfeest mag van ons best iets hipper zijn. Heb je nog kleine kinderen die het prachtig vinden als er hard op de deur wordt gebonsd en daar een zak met cadeautjes staat? Of is de familie niet zo van de veranderingen en willen ze absoluut surprises met gedichten? Spreek dan met elkaar af om de gedichten als een rap te maken. Dat wordt hilarisch als iemand zijn gedicht moet gaan ‘voor-rappen’.